Wat is een hottub?
De hottub is van origine een warm rond hout gestookt bad. Hierin kunt u fijn ontspannen in uw eigen tuin en is het hele jaar door te gebruiken. De heerlijke warmte in een opgestookte hottub geeft een mooi relaxmoment na een drukke dag of knusse gezelligheid met vrienden of gezin.
De hottub van nu heeft inmiddels meerdere toevoegingen en mogelijkheden. Zo kunt u een kunststof kuip, led verlichting, een spasysteem en filters toevoegen. Aan u de keuze!

Hoe gebruik je een hottub?
Nadat de hottub gevuld is met water kunt u starten met het stoken van de houtkachel om zo het water te verwarmen. Bij de externe en geïntegreerde kachel wordt door natuurlijke circulatie het koude water door de kachel gerouleerd. Vervolgens komt deze dan verwarmd terug de hottub in.
De interne kachel wordt in de hottub geplaatst zodat het water geheel rond de warmte bron komt. Het beste is om het water niet warmer te stoken dan 36 – 38 graden. Dit past goed bij de lichaamstemperatuur en is goed vol te houden als u erin zit. Als u warmer stookt kunt u zich naar gaan voelen en het benauwd krijgen.

Welke soorten kachels zijn er?
U kunt kiezen uit 3 verschillende soorten houtkachels.
Een geïntegreerde, een interne of een externe kachel. De geïntegreerde kachel zit onder de kuip verwerkt in de hottub. Het voordeel hiervan is dat deze geen extra ruimte buiten uw bad in beslag neemt en nét wat sneller warm is. De interne kachel staat in uw bad afgeschermd met een rek en de externe kachel is buiten de hottub los aangesloten op de hottub. Alles drie de kachels zijn dus op verschillende plekken geïnstalleerd.

Wat is het verschil tussen een hottub en jacuzzi?
Het grootste verschil tussen een hottub en een jacuzzi is dat de laatste verwarmd wordt door een elektrische heater en bij een hottub wordt het water warm gestookt met een houtkachel. Hierdoor heeft de hottub geen constant stroomverbruik. Tevens zit er veel meer elektronica in de jacuzzi waardoor veel automatisch gestuurd of geregeld wordt. Zoals het massage systeem, de filters en ook dat het water constant op de zelfde temperatuur blijft.

U kunt er wel voor kiezen om de hottub uit te breiden met toevoegingen zoals ook een jacuzzi heeft. U kunt dan kiezen uit een (gecombineerd) water en luchtjets systeem voor het bubbelbad gevoel, LED verlichting of een filterpomp met UV om uw water langer schoon te houden. Hierdoor kan het water dan langer in de hottub blijven.

Het wateronderhoud is belangrijk bij een hottub. Zie hiervoor het artikel op onze website. Doordat er niet heel veel water in uw hottub zit, is het water kwetsbaarder voor micro-organisme en bacteriën. Door bacteriën ontstaat er als eerste een biofilm in de hottub. Dit is de gladde, slijmerige aanzet langs de randen van de hottub. Ook gaat het water steeds meer ruiken. Door de PH waarden goed te controleren en een product aan het water toe te voegen verlengt u de kwaliteit van het water.