Wat is een sauna?
Een sauna is een houten ruimte welke verwarmt wordt door een elektrische of hout gestookte kachel tot wel 90 graden Celsius. Het gebruik van een sauna is goed voor geest en lichaam.

Een gemiddeld gezond persoon kan de warmte verdragen omdat het een droge omgeving is met een extreem lage luchtvochtigheid. Dit wordt een droge sauna-ervaring genoemd. Een traditioneel saunacomponent zijn saunastenen. Deze worden in- of op de kachel geplaatst. Als ze goed warm zijn, strooi je er wat water over om een ​​stoomstoot te creëren. Dit wordt een natte sauna-ervaring genoemd.

Hoe gebruik je een sauna?
Het nemen van een sauna is traditioneel een afwisseling van droog en nat met tussendoor afkoelingspauzes. Een afkoelingspauze is belangrijk en kan van alles zijn. Zoals buiten de sauna zitten tot je klaar bent om weer naar binnen te gaan of gebruik maken van een dompelbad of stortemmer.

Het wordt niet aanbevolen om gedurende een langere periode in de sauna te zitten zonder pauzes.

Waarom is een sauna goed voor mijn gezondheid?
Mensen ervaren gezondheidsvoordelen door een actief saunagebruik. De warmte geeft voordelen zoals een verbeterde bloedsomloop, lagere bloeddruk, verbeterd immuunsysteem, ademhalingsverlichting, ontgiften van het lichaam, verbrande calorieën, betere huidskleur en verlichting van gewrichts- en spierpijn.

Wat is het verschil tussen een elektrische en een hout gestookte kachel?
De functionaliteit van de kachels zijn vergelijkbaar met elkaar. Uiteraard gebruikt een elektrische kachel stroom en een houtkachel niet. Afhankelijk van de grootte van de barrelsauna vereist een elektrische kachel vanaf 4.5kw een stroomvoorziening in de vorm van krachtstroom.

De houtkachel vereist een ventilatie en rookgasafvoer. De installatie moet worden uitgevoerd in overeenstemming met de instructies van de fabrikant van de kachel.

Welke producten heb ik allemaal nodig?
Een saunakit bestaat uit producten die je nodig hebt om te genieten van een ontspannende sauna-ervaring. Naast een kachel, saunastenen en saunalamp zijn er accessoires benodigd zoals een emmer en pollepel, hoofdsteunen, thermometer, hygrometer, zandtimers, geurige sauna-oliën en sauna textiel. U kunt een volledig assortiment van accessoires bekijken op onze website.

Welk soort onderhoud is vereist?
Door invloed van het weer zal het hout krimpen of uitzetten. Als u een barrelsauna heeft gekocht moet u geregeld de RVS spanbanden aanspannen.

Als u de natuurlijke kleur van het hout wilt behouden, kunt u gebruik te maken van een houtbehandeling product met UV-remmer. Grenen hout dient u altijd te behandelen. Uiteindelijk zal al het hout verduurzamen/vergrijzen op natuurlijke wijze.

Let op: behandel nooit de binnenkant van de barrelsauna en breng nooit verf of vernis op de buitenkant aan. Om de binnenkant schoon te houden, kunt u de vloer en banken afnemen met water. Diepere vlekken kunt u wellicht wat opschuren.